Krk-szigetéről

Az antik időkben a szigetet az arany szigetként emlegették, a vidék földi és tengeri javaira utalva. Rijeka szomszédságában található, a Kvarner-öbölben. Cres mellett a legnagyobb adriai-tengeri sziget 405,78 négyzetkilométerrel és a legnépesebb is, számos várossal és falvakkal. A sziget fővárosa szintén a Krk nevet viseli.

Krk gazdag a történelem előtti kultúrtörténeti emlékekben. Korábban a horvát irodalom központja volt, ma pedig egy rendkívül kedvelt turistacélpont, ami arra vár, hogy felfedezze.

Fontosabb városok és falvak

Omisalj

A Krk-re szárazföldön érkezőknek ez a sziget első városa. A már az ókor óta lakott Omisalj egy sziklán fekszik, 90 méterrel a tenger felett. Rendkívüli stratégiai jelentősége van, ezért a tizenötödik században erőddel erősítették meg. Számos templom is található itt. A várostól északra található a Dubec-park, több kilométernyi ösvénnyel.

Malinska

Malinska a sziget észak-nyugati részének a idegenforgalmi központja. A Villa Bis is itt található. Tudjon meg többet Malinskaról.

Njivice

Njivice az egyik legrégebbi halászfalu volt. Mára az egyik legkedveltebb üdülőhely. Egy hatalmas, erdők, gondozott kertek és családi házak által karolt öbölben található.

Klimno

Klimno egy csendes, romantikus kisváros, a 14. században épült Szent Klementin templomról kapta nevét. A templom nevezetessége az oltáron található dombormű, amely védett nemzeti és kulturális műemlék.

Silo

Silo igen kedvelt a turisták körében. A lehető legjobb hely a pihenéshez és feltöltődéshez. A homokos strand, a kristálytiszta víz és a számtalan kis öböl ideális a fürdőzéshez, úszáshoz. A nyugodt tenger és hűsítő reggeli és koraesti fuvallatai nagyszerű lehetőséget nyújtanak a vitorlázásra, szörfölésre, evezésre, hajózásra és egyéb vízisportokra.

Vrbnik

Vrbnik öreg városa egy 48 méter magas sziklára épült. A térségben remek minőségű borszőlő nő, amiből a híres Vrbnicka zlathina bor készül. A kiemelkedően gazdag kulturális és történelmi örökség mellett figyelemre méltóak a jól megőrzött építészeti emlékek is.

Dobrinj

Régi kastélyként Dobrinj felvonultatja a középkori építészet jellegzetességeit és különlegességeit. A sajátosan egyedi öreg kőházai, szűk, macskaköves utcái, a gótikus Szent István-plébániatemplom és hatalmas kőtorony őrködő tekintete a 200 méteres magasságból együttesen az Óváros legismertebb jelképei.

Krk

A sziget turisztikai életét 1866-tól számítják, amikor kiadták az első idegenforgalmi témájú képeslapot Krk városáról. Ma a város a turisztikai sokféleség jelképe. A tipikus mediterrán környezet, a kulturális emlékekhez vezető szűk utcácskák, a festői kavicsos tengerpart mind hozzátartoznak Krk évszázadokon át megmaradt képéhez.

Punat

Punat egykoron a faszerkezetű hajókat előállító hajógyáráról volt ismert. Mai ismertségét és népszerűségét annak köszönheti, hogy itt üzemel az Észak-Adria egyik legjobban felszerelt marínája.

Baska

A gyönyörű, 2 kilométeres strandjának, a környező hegyek és az öböl közé mintegy teraszként beékelődő zöldellő völgynek és rendkívül gazdag örökségének köszönhetően Baska különösen vonzó hely a turisták számára. A közeli Jurandvorban találhatóak a Bencés apátság romjai és a román stílusú Szt. Lúcia temploma (1100 körül), ahol a horvát kultúra egyik legfontosabb ereklyéjét, a Baskai táblát megtalálták.

Útvonal Krk felé

Krk könnyen elérhető a kontinensről a Krcki-hídon át. Van saját reptere is, ami a környező szigeteket és Rijekát is kiszolgálja. Komp is közlekedik a szomszédos szigetekre (Valbiska – Merag : Cres-szigetre és Baska – Lopar : Rab-szigetre).