Otok Krk

Od davnina otok Krk je bio poznat kao "zlatni otok". Nalazi se u blizini grada Rijeke u Kvarnerskom zaljevu. Zajedno s Cresom najveći je otok Jadranskog mora, ali i najnaseljeniji otok s mnoštvom gradova i sela. Glavni grad otoka Krka se također naziva Krk.

Krk obiluje bogatim kulturnim naslijeđem iz pretpovijesnog razdoblja. U prošlosti je bio žarište hrvatske književnosti, dok je danas omiljena turistička destinacija.

Glavni gradovi i sela

Omišalj

Za one koji dolaze na Krk automobilom, ovo je prvo veće mjesto na otoku. Omišalj, koji je naseljen još iz davnina, nalazi se na litici 90 metara iznad mora. U prošlosti je imao veliku stratešku ulogu te je u petnaestom stoljeću utvrđen. Ovdje se nalaze brojne crkve, a sjeverno od grada smjestio se prelijepi Park Dubec s kilometarskim puteljcima.

Malinska

Malinska je turističko središte u sjeverno-zapadnom dijelu otoka Krka i mjesto je gdje se nalazi Villa Bis. Saznajte više o Malinskoj.

Njivice

Njivice su nekad bile malo ribarsko selo, a danas predstavljaju omiljeno mjesto za odmor. Smještene su u prostranom zaljevu okruženom šumama i uređenim vrtovima.

Klimno

Klimno je mirno i romantično selo u kojem se nalazi mala crkva iz četrnaestog stoljeća po kojoj je ovo mjesto dobilo ime. Crkvica Sv. Klementa biskupa poznata je po svojoj oltarnoj pali koja je zaštićeni spomenik kulture.

Šilo

Šilo je tipično turističko mjesto, idealno za odmor i rekreaciju. Pješčane plaže, kristalno čisto more i mnogobrojne uvale idealne su za plivanje. Mirno more s hladnim jutarnjim i večernjim vjetrićem čine odlične uvjete za jedrenje, surfanje, veslanje i sve druge sportove na vodi.

Vrbnik

Vrbnik je stari grad smješten na litici visokoj 48 metara. U Vrbničkom polju rastu odlične sorte vina od koji nastaje poznato vino - Vrbnička žlahtina. Uz iznimno bagato kulturno i povijesno naslijeđe te knjižnicu, posebice oduševljava dobro očuvana lokalna arhitektura.

Dobrinj

Kao stara tvrđava Dobrinj je sačuvao mnogobrojne srednjovjekovne značajke. Njegovi glavni simboli su autohtone stare kamene kuće, uske kamene ceste, gotička župna crkva Sv. Stjepana i visoki kameni toranj.

Krk

Godine 1866., grad Krk izdao je prvu turistički razglednicu, pa se ta godina smatra početkom turizma na otoku. Danas Krk nudi mnoštvo raznolikosti. Prirodu s tipičnim mediteranskim pejzažom, uske ulice koje vode do brojnih kulturnih spomenika te slikovite šljunčane plaže.

Punat

Punat je nekada bio jako poznato brodogradilište za drvene brodove, a danas je jedna od najvećih i najbolje opremljenih marina na istočnoj obali Jadranskog mora.

Baška

Zahvaljujući divnoj dvokilometarskoj plaži Baška je mjesto posebice privlačno turistima. U obližnjem Jurandvoru nalaze se ruševine benediktinske opatije s očuvanom ranoromaničkom crkvom Sv. Lucije (oko 1100.), u kojoj je nađen kapitalni spomenik hrvatske kulture, Bašćanska ploča.

Dolazak na Krk

Krk je lako dostupan s kopna preko Krčkog mosta. Također ima svoju vlastitu međunarodnu zračnu luku koja opslužuje okolne otoke i grad Rijeku. Postoje i brojne trajektne linije prema susjednim otocima, Valbiska - Merag (otok Cres) i Baska - Lopar (otok Rab).


Pogledajte veću kartu